dimarts, 25 de novembre del 2008

Paraules sobre imatges

Avui s'ha celebrat a l'auditori de Caja Madrid a Barcelona una conferència d'aquelles que qualsevol amant de l'art, i la fotografia en concret, no pot perdres. Pepe Baeza, director artístic del Magazine de la Vanguardia, analitzava la vida i obra de Henri Cartier-Bresson. En la seva xerrada, el periodista ha parlat de Cartier-Bresson no com un fotògraf trencador sinó d'un personatge hereu de les diferents corrents fotogràfiques de l'època. Cartier agafa diferents tècniques i les ajunta.

Baeza, que a finals dels noranta va poder entrevistar a Cartier-Bresson, considerava que hi havia 4 claus que portaven al francès al capdamunt de la història de la fotografia.

  • La primera era el seu treball sobre la realitat. Per Cartier Bresson el fotògraf ha de ser testimoni d'un temps. I el francès ho va saber fer.

  • La segona clau, segons Baeza, és la influència de la cultura oriental en Bresson que el porta a portar a terme el seu ja famós "estar present en l'instant" principi que el va portar a realitzar fotografies com el conegut petó o infinitat de fotografies no tant conegudes.


  • La tercera clau és la voluntat de buscar la bellesa formal i establir una relació entre foto i fotògraf sense "estorbar la realitat".

  • La úlitma és la l'acció professional del francès que funda amb Robert Capa, entre d'altres, l'agència Magnum ajudant així a la fotografia i a funció social del fotògraf.


Per acabar la conferència Baeza ha dedicat a respondre algunes preguntes dels assistents sobre Cartier-Bresson desde la seva experiència professional i personal ja que Baeza va poder entrevistar al geni francès a finals dels noranta. El periodista de La Vanguardia ha tingut temps també per analitzar el paper de la fotografia en la prensa actual i del fotoperiodisme en concret, al qual no considera que estigui passant per un mal moment sinó que "són els mitjans que donen sortida al fotoperiodisme els que estan en crisi".

3 comentaris:

Anònim ha dit...

L'avantatge de viure a ciutat és que pots anar aquest tipus d'activitat. Hes vist alguna exposició d'en Cartier-Bresson,imagino que una petita part del total, però molt interessant.

Tom Beiker ha dit...

El millor fotògraf de la història. El putu amo diuen els entesos. Si si és un dels pocs avantatges de viure a la ciutat...no n'hi ha masses més eh...

Anònim ha dit...

Hola!
No em coneixes de res, pero precisament estic fent un treball sobre Cartier-Bresson i he caigut al teu blog.
Només una coseta sobre aquesta actualització: "el petó" no és pas una foto de HCB, sino de Robert Doisneau.

Saluts!