dilluns, 27 de juliol del 2009

No al turisme mastegat

Avui passant per davant d'El Corté Inglès de la Plaça Catalunya he pogut veure una cua espectacular. Era cua per pujar al bus turístic i llavors el meu cap ha confirmat el que feia temps que pensava: vivim en la cultura del tot mastegat.

Volem menjar cuinat o congelat. El pares donen de tot als seus fills. El sistema educatiu cada cop és més senzill i fa les coses més fàcils als nens. En definitiva l'estat del benestar ens ho dona tot gairebé tot fet. I la paraula treball, esforç o fracàs ens fan por. Molta por. És la cultura del mastegat.

Aquesta cultura ha arribat fins i tot al turisme. Passar-se una o dues hores fent cua per agafar un bus en una ciutat a la que vas a visitar és perquè vols que t'ho ensenyin tot. No vols descubrir la ciutat per si sola. D'acord que el metro i el transport públic de Barcelona és deficient, però sempre és millor moure't per tu mateix, escollir què es vol visitar i descobrir racons diferents que no surten a les guies turístiques...sent conscient, és clar, que una ciutat mai es pot arribar a conèixer del tot, i menys en 7 dies.

Cal dir que encara gràcies que fan cua i volen visitar monuments o museus...hi ha altres tipus de turistes que no es plantegen ni pujar a un bus turístic. N'hi ha que venen i s'instal·len a pubs completament iguals als del seu país, a discoteques o a bars de nit. O sigui que encara podem estar contents que hi hagi gent que vulgui pujar a un bus turístic.

Avui Turisme de Barcelona ha anunciat que el turisme ha pujat a la ciutat comtal. Perfecte. Però la qualitat del visitant potser no seria l'adequada...seguirem oferint el nostre producte com si fos un plató de televisió. De fet, ja és el que els governants volen...

2 comentaris:

Neus Molina ha dit...

el fenòmen que tu parles s diu turisme parc temàtic i la UB i els seus postgraus en turimse cultural exporten el model i se'n orgulleixen enormement. Tenim un turisme pautat i controlat que ningu s'escapi del ramat i tothom surt guanyant, el del resturant de davant d'on para el bus, el del bar, el dels souvenirs. Pero no som la única ciutat amb aquest problemàtica ciutats italianes, suamericanes i asiàtiques practiquen el parc temàtic i el turista lliure es una monoria. Encara hi ha molta gent que te molta por a sortir i que prefereix fer-ho "sota control" i sobretot el bus turístic dona feina a molts licenciats en Humanitats i historiadors a 6 euros la hora!!!!una meravella!

Neus Molina ha dit...

Recomano la lectura d'aquest grandiós llibre!

Elogi del vianant
Del 'model Barcelona' a la Barcelona real
Manuel Delgado