dilluns, 1 de febrer del 2010

Els cinemes...en català!


Avui 1 de Febrer, 74 sales de cinema d'arreu de Catalunya fan "vaga". Ho fan en protesta per la nova llei del cinema que ha proposat el govern català. La llei pretén augmentar la presència del nostre idioma en les sales de cine ja que només és present en el 3% dels films que es passen al nostre país.

Per això algunes sales protesten. Però ho fan dilluns. O sigui, que les pèrdues seran mínimes ja que el primer dia de la setmana no és ni molt menys prolífic a les cues per anar a veure una pel·lícula. Això si, demà les entrades i les crispetes tindran el mateix preu: aquest és el problema real de les sales de cinema però ara sembla que la culpa sigui de l'idioma. Molt llestos aquesta gent.

Però el que no saben aquests empresaris és que hi ha gent que tampoc és tonta. Així que ja s'ha articulat una resposta en contra els cinemes que avui tanquen o si voleu, a favor del català. Alguns opten per no anar més al cinema i altres per la opció d'anar avui a les sales que si que obren. Internet en tot cas en va ple. Si teniu Facebook ja haureu pogut afegir-vos al grup: Si els cinemes fan vaga contra el català els catalans fem vaga contra els cinemes que ja té 21.313 admiradors. Que no són pocs.

Més enllà de si hem de veure pel·lícules en versió original o no (debat que a Europa ja han superat) a Catalunya comencem a estar molt farts que cada dia es tiri merda sobre el nostre idioma. Però molt farts. Sembla que per parlar amb el nostre idioma estem delinquint. Sembla que per llegir en català haguem d'anar a la presó. Doncs no. Senyors empresaris, el català funciona. La televisió en català és líder a Catalunya. Les dues ràdios més escoltades al país són en català. El català és rentable.

Per als catalans que opten pel "vols caldo? dos tasses!" aquí va la llista de cinemes que avui no tancaran:

BARCELONA
Lauren Universitat
Cine Arenas
Cine Alexandra
Casablanca Kaplan
Lauren Gràcia
Lauren Horta
Lauren Sant Andreu
BLANES
Lauren Costa Brava
VIC
Cine Nou
CARDEDÉU
Cine Esbarjo-Verdi
MANRESA
Cinema Atlàntida
MASNOU
Cinema Calàndria
MONTCADA I REIXAC
Cinemes Montcada
VILADECANS
Lauren Viladecans
SANT FELIU DE LLOBREGAT
Cinebaix
SANTA COLOMA DE CERVELLÓ
Societat Recreativa
SANT VICENÇ DELS HORTS
Multicines La Bailet
TERRASSA
Cine Catalunya
Club Catalunya
VILANOVA I LA GELTRÚ
Lauren Garraf
Bosc Cinema Municipal
SITGES
Cine Retiro
Cine Prado
VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Cine Casal
GIRONA
Truffaut
PALAMÓS
Arinco
ALTAFULLA
Les Bruixes
REUS
Lauren Reus
Palace
LLEIDA
Lauren Lleida
Cine Funàtic