dijous, 11 de setembre del 2008

Estelada

Avui se celebra la Diada Nacional de Catalunya, i aprofitant aquest esdeveniment ja fa mesos que es va engegar una iniciativa d'allò més encertada. La comissió 100 anys d'estelada va proposar que, en motiu dels cent anys de la bandera independentista (en realitat en té noranta però bueno) i sobretot, degut al context històric i polític amb què es troba Catalunya actualment; es poses una estelada a tots els Ajuntaments de Catalunya. La iniciativa ha tingut força èxit i l'estelada s'acabarà penjant en les cases consistorials de 122 poblacions, 10 de les quals capitals de comarca i fins i tot una capital de província, Girona.

Al meu poble, Palamós, aquesta iniciativa la va portar al plè Esquerra Republicana de Catalunya i evidentment, l'equip de govern encapçalat pel PSC-PSOE no va acceptar la proposta. Les seves raons: no és una bandera representativa de tota la població. La resposta del govern pot semblar correcta o no, però si més no, no costava gens, ni que fos per una vegada a la vida, isar la bandera estelada a l'Ajuntament de Palamós, ni que sigui a mode d'homenatge i celebració d'aquests cent anys. Al final es penjarà, segons l'Ajuntament, a un lloc concret de la vila, però no serà a un lloc significatiu.
Després de meditar molt (poc) em pregunto si realment la senyera, que sí estarà i està penjada a l'Ajuntament, és representativa de tota la població de Palamós. Gent que celebra la victòria de la selecció espanyola a l'Eurocopa o gent que no parla català desde fa segles i a sobre encara se'n fot del nostra idioma està representada dins la senyera?? No fotem.
Tot això no deixa de ser un motiu més per a sentir-me encara menys orgullós del meu poble. Un poble que abans era un poble tradicional, de pescadors, que tothom es coneixia. Un poble que celebrava un concert abans de la Diada. Un poble on els joves es movien, tenien iniciatives i a més aquestes eren recolzades. Ara els mateixos catalans posem traves a la nostra cultura. No n'apendrem mai. O potser si, però ja serà massa tard.