diumenge, 27 de setembre del 2009

Això és la guerra!

Això és la guerra! és la millor frase que podria definir l'exposició de Robert Capa que avui s'acaba al MNAC. I és que la obra d'aquest fantàstic fotògraf ensenya precisament què és i què comporta una guerra.

Robert Capa va estar a la Guerra Civil Espanyola en dos fronts, el de Cordoba i el del Segre, va estar a la guerra Xino-Japonesa i més tard a la Segona Guerra Mundial tant al Desembarc de Normandia (una de les batalles més importants del conflicte) com a la lluita per entrar a Alemanya per part dels americans ja durant l'últim any de la guerra, el 1945. Una vida avorrida la de Robert Capa...

En tots aquests conflictes Capa immortalitza la guerra tal com és. Tant a primera linia del front com a la reraguarda, perquè tant els que estan a un lloc com a un altre pateixen, de diferent manera, les conseqüències d'un conflicte.

Acompanyant a Capa, com en la vida real, hi ha Gerda Taro. Una de les fotògrafes amb més talent que van apareixer també durant la Guerra civil. Aixafada per un tanc durant la guerra, no va poder allargar, com Capa, la seva llegenda. Tot i això, l'exposicio de Taro ens ensenya l'enorme talent i el gran treball de la polaca malgrat el poc temps en que va estar treballant a Espanya.

Avui mateix s'acaben aquestes dues exposicions en que el visitant no se n'adona i ha passat més de dues hores mirant fotografies, revistes i documents d'aquests dos genis de la fotografia. Una proposta d'allò més interessant que oferia el MNAC aprofitant la celebració del 70 aniversari de la fi de la Guerra Civil, una guerra que ha marcat profundament el país i que gràcies a gent com Capa o Taro, avui en sabem una mica més del que es va fer i patir durant aquell conflicte. Alguns però només en volen saber una part...o la seva part. Altres res.

2 comentaris:

enkroniko ha dit...

Gerda Taro, pseudònim de Gerta Pohorylle que volia retre tribut a Greta Garbo, va néixer a Stuttgart, Alemania, tot i que alguines fonts afirmen que era húngara.

La expo és tremanda i molt recomanable!

Tom Beiker ha dit...

Si, si jo també ho he buscat al wikipedia hi vaig veure que algunes fonts (quines?) diuen que era húngara. En tot cas els seus pares eren jueus polonesos.

Així que poso...?: Tot i això, l'exposicio de Taro ens ensenya l'enorme talent i el gran treball de la, alemanya de pares jueus polacs tot i que algunes fonts afirmen que era húngara, que malgrat el poc temps en que va estar treballant a Espanya?

Millor així?

La redacció del post quedaria fatal.