dijous, 4 de març del 2010

"Repassada" al TN


Avui curiosament he mirat la tele. Informatius, evidentment. I ho he fet encuriosit per com cobria TV3 la visita dels germans Centelles a la Pompeu. Els fills del fotògraf han vingut a la classe de periodisme de fonts invitats pel nostre professor, en Daniel Arasa, i s'han defensat de les enormes crítiques rebudes per tots els mitjans i per bona part de l'opinió pública catalana.

El cas és que mirant l'informatiu me n'he adonat d'una cosa. Sonara molt pedant però perdoneu-me: els telenotícies de TV3 han baixat en qualitat d'una manera alarmant. Per començar el temps és molt limitat...bé pels esports no, que duren 20 minuts. I que consti que jo sóc el tiu que estima més els esports del món. Però tant de temps per una cosa i tant poc per una altra és molt discutible en una televisió que al ser pública no ha de regir-se pels índex d'audiència. Almenys això és el que diu la Mònica Terribas.

Una conseqüència d'aquesta manca de temps és la qualitat de les peces informatives. La noticia del debat sobre l'abolició dels toros no ha tingut ni una peça el·laborada, tant sols un plató punxat (o sigui: imatges del parlament i la comissió mentre la Raquel Sans comentava per sobre què havia passat). Fent un repàs de totes les notícies les diferents peces que anaven aparaixent, entre elles la dels germans Centelles, ha donat molt que desitjar. Fins i tot en una notícia d'educació han posat una declaració del Conseller Maragall que debia durar...un segon!!! Calia doncs posar-la?

Una última cosa. L'informatiu no segueix cap ordre aparent. Internacional, després política catalana, després educació per tornar a l'exterior i veure la crònica d'en Jaume Roura a Bagdad. No sé, un informatiu sense ordre ni concert. Suposo que ho fan per alleugerir de política i del que s'anomena "hard news" el telenoticies.

Amb això no estic dient que jo ho faria millor però crec que la direcció de la casa hauria de fer un pensament seriós al respecte. Si fan aquests canvis, poc temps per les notícies, temàtiques que no siguin tant polítiques i molts esports ens estem anant a un model de informatius de televisió privada. Però no haviem quedat que TV3 no es regia per nivells d'audiència? De moment jo feia temps que no mirava el telenoticies a les nits i amb deteniment...i ja sé per què...