diumenge, 15 d’agost del 2010

Salsa McCartney

Lo dels Beatles no té final. 40 anys després de la seva separació, el grup de Liverpool segueix venent discos. Samarretes. Bolsos. I qualsevol cosa. Segueix sent un grup de referència i com a tal se'n segueix parlant. 40 anys després encara surten coses dels "Fab Four" que encara no sabem. I que acaben sent "noticia".

La última (o penúltima) és que Paul McCartney va escriure Yesterday a Espanya. Tots els diaris se'n fan ressó (si us plau poseu a Google:
Paul McCartney yesterday españa i veure-ho que mil diaris ho diuen, i tots igual. Copiat d'agències al mil·límetre). Pel que sembla, el baixista dels Beatles va treure la melodia un cop al aixecar-se del llit. I es pensava que l'havia copiat. La va anar ensenyant als seus amics, fins que li van confirma que no era de ningú. Un cop segur de ser l'autor de la melodia, feia falta la lletra. Fins aquí tothom sabia la història de Yesterday.

No va ser fins que va fer un viatge a Espanya amb la seva nòvia, Jane Asher, que la va treure. Macca conduia camí de Portugal. Al seu costat la seva parella dormia i ell va començar a donar-li voltes a la cançó, que llavors emplenava amb la lletra Scambled eggs Ous remenats. Va sortir la paraula Yesterday i a partir d'aquí, la resta de la cançó.

Tot això ho sabem gràcies a: Paul McCartney. La biografia. De Peter Ames Carlin. I no sé si creure-m'ho o no. Arriba a un punt que s'ha de seguir alimentant el mite. Perquè aquest es vagi fent gran i gran. I al músic britànic li encanta explicar anècdotes. Anècdotes que podria haver explicat en innumerables ocasions, Anthology inclòs, però que no ho fa. Les treu amb comptagotes. Van apareixent. Curiosament sempre són de McCartney. No n'apareixen de Ringo, Harrison o Lennon. La última, o penúltima, aquesta història de Yesterday, que va molt bé per promocionar la nova biografia de l'esquerrà dels Beatles.

La resta de la història tothom la sap. Un cop feta Yesterday, la va ensenyar als seus tres companys i a George Martin. Ringo va dir que ell no feia res amb aquest tema. No necessitava bateria així que se'n desentenia. Paul la defensava sol i va ser la seva obra mestre. La seva filla. El tema que va fer que els Beatles es fessin grans i deixessin de cantar ye-ye. Però això, ja ho sap tothom, així que millor posar-li una mica de salsa. Salsa McCarntey. Caducada.