diumenge, 18 d’abril del 2010

L'altra Catalunya, la blanc i blava


Lo de l'Espanyol no té nom. Confesso que a diferencia de molts culers, sobretot de Barcelona, el meu sentiment envers l'equip blanc i blau no era d'odi sinó d'indiferencia. Però això sospito que anirà canviant amb el temps. I és que ahir vaig estar a Cornellà. Anar al camp dels pericos en un derbi és com viatjar a una altra ciutat. Un altre món. A l'altra Catalunya suposo.

L'equip blanquiblau estrenava derbi a Cornellà i evidentment ho volia celebrar com la ocasió es mereixia. Calia esperonar el seu equip davant el màxim rival. Davant el seu enemic. "No sois un rival. Sois el enemigo" anunciava amb una pancarta la grada jove perica. I s'ha de reconèixer que Cornellà va ser una olla a pressió. Va funcionar. Es van sortir amb la seva. Perquè el Barça mai va ser el Barça.

Però una cosa és anar al camp a animar al teu equip i una altra molt diferent és insultar l'enemic i tot el que representa. Perquè si el Barça representa una Catalunya, l'Espanyol, em sap greu dir-ho, en representa una altra. És la Catalunya de les rodalies. La Catalunya de la diadema i el tanga per sobre els pantalons. La Catalunya castellana. La de Montilla. La Catalunya del complexe d'inferioritat. La Catalunya de la Ñ. La Catalunya resentida. La Catalunya desagraïda. La Catalunya de discoteca i pastilles al pàrking. A això cal sumar-hi els catalans de sempre. Els del seny. Però la barreja no els hi està sortint massa bé. Així que el club subsiteix però li falta ànima. Li falta saber què és, on vol anar i què vol ser de gran.

Total que van aconseguir el que volien. La seva lliga. Empatar a 0 contra el Barça. Tot un títol pels pericos que ho celebraven com si aixequessin una copa. Curiós objectiu el dels blanc i blaus. Quina estrena sí senyor! Una verdadera llàstima per un club que podria tenir més ànima i potencial del que té. Un club que té una massa social gran arreu de Catalunya. Un club modest que podria caure molt bé. Està per sota del que podria ser. És menys que un club. Però així és el futbol i així és Catalunya. I així ens va...i així els hi va.

12 comentaris:

david alandí ha dit...

Mentres et llegia pensava que llegia les meves crítiques fa una setmana quan hi vaig ser al partit amb l'atleti.

Estic d'acord amb tu i veig que vas sentir tot el que jo vaig sentir i això que el partit no era contra el barça, però la rabia i la inferioritat patética d'aquella afició no va deixar de ser-hi present cantant el 'puta barça' i demés càntics.

Per sort només els hem d'aguantar un cop al any.

Lídia ha dit...

El tercer paràgraf és molt desafortunat. Et poses a la seva alçada. Soc culé, visc a les rodalies i els meus pares no han nascut a Catalunya. Però a casa tots som i ens sentim catalans.

Entenc que aquest post està parit des de les vísceres del post partit, des de l'odi que provoca sentir als pericos desitjan la mort al culés. Però a les rodalies no tots som iguals ni escrivim Catalunya amb Ñ.

Anònim ha dit...

Soc catalana i perica. No visc a les afores i la meva Catalunya és la de la NY. És desafortunat tot el que has escrit i em sap greu que aficionats del meu equip no tinguin cap tipus de respecte davant el rival, però tu pots afirmar que tots els seguidors del barça ofereixen el respecte que es mereixen els equips contraris? No generalitzis, siusplau.

Recorda que la densitat de la població catalana era de 225 persones/km2 al 2007. No tots som culés però la majoria tenim el mateix sentiment que tu cap a aquesta terra.

Tom Beiker ha dit...

Ara m'agrada que surtin els ressentits i ofesos!!!

Lídia entén el que vulguis amb la Catalunya de la Ñ i de rodalies. Ja saps a qui va dirigit. Si et sents ofesa o creus que aquest escrit va per tu endavant!

Anònim igual que la Lídia. Interpreta el que et sembli de l'escrit. Però no t'oblidis que també dic que a l'espanyol hi ha gent catalana...i que incloc els periquitos dins Catalunya (si llegeixes el final poso: així ENS va...així els hi va)

EDGAR ha dit...

Ets un pallús. Això d'entrada.

Hauries de saber que els del pàrking que venen pastilles i les que porten el tanga (que tan calent et posa) segur que no són del RCDE.

La gran massa social culerda es merda brossa. Del centre, de les rodalies, de can cullons de la roca i d'arreu del mon. Això que vas viure al nou sarrià era pura vida i el problema que tens es que vas al·lucinar...

En la puta vida succeirà una cosa semblant al nou camp o camp nou o com cullons es digui aquella sosa porqueria.

Jo escric Catalunya amb ny si parlo en Català, amb ñ si ho faig en espanyol i amb oni si ho faig en anglés.

El club que estimo també ho fa. També deixa que la gent s'expressi sense complexes. Per això hi pots veure tant estelades com banderes nacionals constitucionals.

Visca l'RCDE, Visca El món lliure, Visca Espanya, Visca Catalunya, Visca Mataró i Visca casa meva.

Anònim ha dit...

Sou una mica ineptes. Per començar... Quan Catalunya ha sigut un país??? Que jo recordi, mai, i que vosaltres, mai! Sou uns feixistes intolerants... A casa del Senyor, hi ha d´haver de tot. Visca Catalunya, visca l´Espanyol, i visca Espanya!!!

Anònim ha dit...

Tomnnnnnnnnnnnnto

Cesc ha dit...

Primer de tot m'agradaria destacar la preocupant falta de comprensió lectora que hi ha en aquest país (o no, que algú s'enfada) tot i que vivint el dia a dia doncs tampoc em sorprèn. Discutir amb gent que té una dubtosa capacitat per entendre un text de poc més de tres paràgrafs és més aviat un insult a la intel•ligència de molts però vist el panorama...

Que jo entengui aquí deixa bé bona part de la massa social de l'Espanyol i parla d'un equip amb història i una afició per aspirar a més. Teniu potencial per ser un Villarreal, per aspirar a Europa més d'una temporada per dècada, però vist el conformisme de dissabte i la reacció aquí s'entén perquè la cosa va com va...
Negar el que posa aquest text és negar una realitat que pot agradar o no, però que existeix. I que quedi clar que "chusma" n'hi ha a tot arreu.

Per sort, els culés que rondem els 25 ens hem tret aquest complexe d'inferioritat i ràbia injustificada envers el Real Madrid i així ens va a nosaltres...Mentre celebreu com si fos la Champions un empat a 0 sense jugar a futbol només per ser contra el Barça seguireu aspirant sempre a quedar entre el 15 i 20 de la classificació.

PD - I llegiu una miqueta... Al Fnac a la secció de butxaca valen 8 eurets...

Osvald ha dit...

Però com pots dir que no sabem llegir? No és que l'Espanyol representi "l'altra Catalunya" -a la que denigres de forma espectacular-, sinó que les representa totes. O millor, cap. És un club de futbol i hi ha gent de tota mena.

Et deixo unes perles/càntics de l'últim derbi al Camp Nou: "El perico bastardo", "Perico que canta, cuchillo en la garganta", "Sois de Segunda", etcètera. En la línia dels clàssics "En un momento dado, perico apuñalado" o "Hay que violar a las mujeres de Sarrià".

Ah! I parlem d'odi? Doncs no sé què deu ser llançar bengales sobre els aficionats rivals, com en els dos últims derbis a Montjuïc.

Tots aquests articlets de sociologia barata no haurien existit si el Bar$a s'hagués exhibit. Potser l'any que ve.

RCDE FANS ha dit...

Aquest escrit és una merda, ple de tòpics. FORÇA ESPANYOL I ENDAVANT CATALUNYA!

Anònim ha dit...

Plores culerot ???

ÜBER ALLES ha dit...

Si el Barza també es l´altra catalunya;la dels garrulos,moros,sudakas,anells d´or,sociatas,fill d ´analusos que renegan de la seva sang,progres,el de la ceba,icv,saura... i un llarg etc...
Y CON PERDÓN DE LAS DAMAS QUE LA SIGAN MAMNDO.

RCDE 1900 FUERZA Y HONOR