dilluns, 27 d’abril del 2009

Alarma innecessaria (de moment)

Els vuit casos detectats a l’Estat Espanyol del brot de grip porcina han posat el nerviosisme al cos a les autoritats i sobretot a la població. Fins ara, s’han ingressat vuit persones a València, Almansa, Barakaldo, Teruel, Algeciras, Girona i Barcelona i tots ells es mantenen aïllats i incomunicats en hospitals.

El cert és que n’hi ha per està preocupats. A hores d’ara la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, ja ha expressat la seva preocupació pel cas tot i que ha confirmat que Espanya no està en estat d’emergència. Aquesta crisi es converteix per Jiménez en el primer gran repte com a ministra de Sanitat i està per veure com el supera. De moment, pel que sembla no domina la histèria institucional.


El que si que domina és la histèria nacional. I tot gràcies als mitjans de comunicació. En casos com aquests els mitjans haurien de donar exemple i tractar amb més cura temes tant delicats com els brots de grip i les epidèmies, ja que poden crear alarma social innecessària i un canvi en la vida quotidiana de la gent que és totalment innecessària en alguns casos. Des de la setmana passada diaris, ràdios i televisions s’han fet un lògic ressò dels casos apareguts a Mèxic i de les mesures que s’estan prenent al país centreamericà, però potser se n’ha fet un grà massa.

Es parla de diferents xifres, actualment de 103 morts, tot i això cal dir que d’aquests només 22 es confirma que hagin mort degut a la grip porcina. Però això són dades que els mitjans de comunicació no donen o aporten en un segon terme perquè el que volen és posar la por al cos. Ja se sap que una mala notícia és sempre una bona notícia per als mitjans, i més tenint en compte el mal moment per al que tots estem passant. Caldria plantejar-se si passem els interessos comercials i econòmics per davant l’ètica periodística.